Asopos Row… Tokio? Corona-update

Het is voor u vast geen nieuws meer: met het corona-virus ligt alles plat – zo ook de roeiwereld. Met de Olympische Spelen slechts een paar maanden verwijderd, had de timing haast niet slechter kunnen zijn. We spraken met onze toppers over wat dit betekent voor hun trainingen en de kwalificatie voor de Spelen.

Boudewijn 

Ja, het is een gekke situatie nu, maar het trainen gaat min of meer door. Er wordt vooral veel thuis getraind, daar zijn genoeg manieren voor: Boudewijn heeft een racefiets, een Row Perfect (red.: een specifieke roeimachine) en een aantal gewichten tot beschikking. Conditie en kracht worden zo goed op peil gehouden. Roeien kan, maar beperkt: alleen in een 2- mag af en toe worden getraind, op specifieke tijden om drukte op het water te vermijden. Technische stappen kunnen dus alsnog gemaakt worden. Hoewel Boudewijn zich, waarschijnlijk door de stress, wat minder lekker voelt dan normaal, verkeert hij gelukkig in gezonde staat.

Met alle afgelaste internationale wedstrijden, lijkt de Olympische Spelen vooralsnog de eerste en enige wedstrijd die dit seizoen gestart kan worden. De ploeg van Boudewijn moet zich eigenlijk nog voor de Olympische Spelen kwalificeren om, naast de FISA-normen, ook aan de normen van de KNRB te voldoen. Echter, nu er geen kwalificatiemogelijkheden meer zijn, is de kans groot dat de ploeg zonder het behalen van zo’n kwalificatie naar de Olympische Spelen mag; het is wel nog afwachten tot deze verwachting officieel bevestigd wordt.

Ondanks de veranderde situatie en de onzekerheid over de vooruitzichten, blijft Boudewijn zoals altijd lekker nuchter. Komende tijd zullen er niet de prikkels en meetmomenten van wereldbekers zijn, maar het is nu minstens zo belangrijk dat er hard wordt doorgetraind om in de zomer toch voorbereid op de Spelen aan te komen. Dus dat gaan de mannen dan ook doen.

Yadi

Begin maart is de Paralympische vier begonnen met “seat races”: het strijden om een vast bootplekje. Helaas moeten ook Yadi en haar ploeg zich volledig aanpassen omtrent het virus. Tijdens deze onzekere tijd kunnen ze niet het water op. Door de beperkingen van de roeiers kunnen ze niet in kleine nummers trainen zoals de andere toproeiers van de KNRB. De roeiers hebben een roeimachine of spinbike tot hun beschikking om wel hun conditie en kracht op peil te houden.

Nu de Wereldbeker en het Paralympisch kwalificatietoernooi zijn afgelast, zit ook deze boot nog in onzekerheid. Yadi verwacht 5 april meer informatie en duidelijkheid te krijgen. “Het afwachten is vreselijk, maar we willen er gewoon klaar voor zijn mocht het allemaal wel doorgaan. We willen zo hoog mogelijk eindigen met de beste 4 roeiers die wij in de ploeg hebben.”

Wel zijn er de afgelopen tijd veel stappen gezet, dus als er nog een kans komt om zich te bewijzen zal de vier met een sterke bemanning komen. Wel blijft er nog ruimte voor technische verbetering, vertelt Yadi. “De tijden die nu gevaren worden, willen en kunnen we nog verbeteren. Dus daar zal de focus voor ons op gaan liggen. Nog meer technische stappen zetten om op die manier, hopelijk, mooie tijden te varen tijdens het kwalificatietoernooi.”

Bart en Ward 

Net als afgelopen jaar zijn Bart en Ward ook dit jaar op trainingskamp geweest naar Varese. De mannen hebben een ontzettend fijne tijd gehad waarbij er volop is getraind op een plek met de optimale omstandigheden. De bootsnelheid lag gelukkig hoog genoeg om de wereldbeker te mogen gaan starten.

Eenmaal terug in Leiden liep de situatie rondom het coronavirus snel uit de hand en was trainen zoals gehoopt niet meer mogelijk. Al snel kwam het nieuws dat alle wereldbekers en het Olympisch kwalificatietoernooi waren afgelast. Dit kwam hard aan omdat dit voor Bart en Ward noodzakelijke momenten waren om zich te bewijzen in de lichte dubbeltwee. Er heerst nu erg veel onzekerheid over hoe het seizoen eruit gaat zien.

Hoewel er niet meer getraind mag worden in de boot is het wel belangrijk om de komende tijd fit te blijven. Het oorspronkelijke trainingsschema tot aan de wereldbeker blijft nagenoeg hetzelfde. Er worden lange stukken op de spinbike gefietst en Bart en Ward hebben beiden een Row Perfect (red.: roeimachine) thuis staan. Hoewel het allesbehalve een ideale situatie is blijven de mannen positief en wordt er hard getraind om zo fit mogelijk te blijven: “Veel mensen zitten met motivatieproblemen, daar kunnen we het op winnen.”

Als dit trainingsschema is afgelopen wordt er tegen die tijd gekeken naar de doelen die er voor de komende periode gesteld kunnen worden, er is nu nog te weinig bekend. Mocht het zover komen dat er niet gekwalificeerd wordt via wedstrijden en het NOC*NSF zelf kiest wie er naar de Spelen mogen, hebben Bart en Ward een wat ongunstige positie door het gebrek aan WK- of wereldbeker-ervaring in de lichte dubbeltwee. Ondanks alles houden Bart en Ward de moed erin: “We zijn nog nooit zo fit geweest en willen zo hard mogelijk gaan waar dat maar kan. Is dat niet op de Olympische Spelen dan kijken we wel naar andere mogelijkheden.”

We wensen onze toproeiers, maar ook alle toproeiers van andere verenigingen, veel sterkte toe in deze onzekere periode.

Introductie Yadi van Holst en Fleur Jaspers

We introduceren u graag aan een nieuw persoon in het Asopos Row Tokio project: Yadi van Holst. Toen Yadi in 2018 lid werd van Asopos, is ze een dames opleidingsboot gaan sturen. Samen met haar mede-stuurvrouw Lea leerde ze de beginselen van het roeien. Hetzelfde jaar kreeg ze de kans om bij een paralympische ploeg van de KNRB in te vallen. Dit gebeurde steeds regelmatiger en ondertussen mag Yadi zich met trots de officiële stuurvrouw van de paralympische mix-vier-met noemen. Komend jaar zal ze onder andere de World Cup in Varese starten en het paralympische kwalificatietoernooi, waar ze zich zullen proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Daarnaast vertellen we u graag over Fleur. De 22-jarige Fleur Jaspers heeft op het NK in april 2019 goede resultaten behaald in de skiff. Zij mocht afgelopen zomer daarom haar eerste grote internationale wedstrijd starten: de WK onder 23 jaar. Hier heeft zij met de onder 23 Vrouwen Acht een gouden medaille behaald, en daarmee is Fleur wereldkampioen. Deze prestatie heeft een aantal deuren voor haar geopend. Na de zomer trainde Fleur regelmatig mee met de Tokio-selectie voor de Dames Acht. Geplaagd door ziekte heeft Fleur helaas niet optimaal kunnen presteren op de meetmomenten Hel van het Noorden en NKIR en loopt ze nu nog mee voor selectie in de “tweede” Acht, die naar de World Cup en eventueel het EK wordt uitgezonden. Hoewel de kans op een Tokio-ticket na de selectie voor haar nihil is geworden, blijft ze betrokken bij de KNRB en selecties voor de tweede Acht. ART-volgers zullen op de hoogte worden gehouden van de belangrijkste updates rondom Fleur.

Huldiging internationale prestaties zomer 2019

Naar aanleiding van de uitzonderlijke prestaties deze zomer van Boudewijn, Ward en Bart, en een nieuwe naam: Fleur Jaspers, werden zij gehuldigd op Asopos. Op deze bijzondere avond, die aanving met een speech van burgemeester Driessen van Leiderdorp, vertelden de roeiers over hun ervaringen op de World Cups, het EK, en het WK onder 23 in Sarasota en het WK in Linz. Ook kregen zij een eigen haakje in de kleedkamer en kwam Fleur nu ook op de Oranjemuur in de sociëteit te hangen met haar foto.

Fleur Jaspers, die pas vier jaar roeit, heeft afgelopen winter goede resultaten behaald in de skiff. Zij mocht deze zomer daarom haar eerste grote internationale wedstrijd starten: de WK onder 23 jaar. Hier heeft zij met de onder 23 Vrouwen Acht een gouden medaille behaald, en daarmee is Fleur wereldkampioen. Deze prestatie biedt haar zelfs mogelijkheden voor de Olympische Spelen in 2020.

Het duo Ward en Bart heeft een spannend seizoen achter de rug, dat veel doorzettingsvermogen en zelfstandigheid van hen vroeg. In de Lichte mannen dubbelvier werden mooie resultaten behaald: zilver op het EK, goud op de derde World Cup en brons op het WK. Bart, die dit jaar dubbel-lid werd van Asopos, vond het EK de meest bijzondere ervaring vanwege het verrassende resultaat. Voor Ward was de medaille op het WK een echte beloning voor het harde werken van de afgelopen jaren.

Op het EK behaalde Boudewijn met de Holland Acht een bronzen medaille. Na een tegenslag voor Boudewijn waarbij hij van de acht naar de vier ging, is hij zeker niet bij de pakken neer gaan zitten. Door keihard te trainen, hebben de mannen er zeker het beste van gemaakt en wisten ze nog een zevende plek te pakken op de WK.

Link sleutelstad (inclusief interviews en opname)

Link nu.nl

Brons en een Olympische Kwalificatie op het WK!

Afgelopen week heeft de Nederlandse equipe het Oostenrijkse water met succes betreden. Nooit eerder was een WK roeien zo groot en nooit eerder was Nederland zo succesvol. Met een bronzen medaille van Ward en Bart in de dubbelvier en een Olympische kwalificatie van Boudewijn deden ook de Asopos roeiers een duit in het spreekwoordelijke zakje. We nemen jullie mee in een week met ups en downs.

Brons voor de LM4x met Bart en Ward!

Het toernooi begon voor Bart en Ward met een pittige voorwedstrijd. De Chinezen, die op de World Cup in Rotterdam nog werden verslagen bleken de afgelopen weken flinke stappen te hebben gezet. In de voorwedstrijd gingen zij er dan ook meteen vandoor en wisten dit tegen de verwachting in tot het einde vol te houden. Voor de lichte mannen van de dubbelvier betekende dit dat er een herkansing nodig was om in de A-finale een plekje te bemachtigen. Lang leek het erop dat de heren het in de herkansing met een tweede plek genoegen moesten nemen, maar niets bleek minder waar. De mannen lieten maar weer eens zien een geweldige eindsprint in de benen te hebben en kwamen als eerste over de finish. Met overtuiging werd hiermee de finale behaald. Kijkende naar de tijden en prestaties in de voorwedstrijden zou dit een erg spannende finale worden. Hoewel de Chinezen er wederom snel vandoor gingen en niemand in staat was deze ploeg bij te houden, was de strijd om de andere podiumplaatsen pittig. Even leek het erop dat Nederland een zilveren medaille in de wacht zou gaan slepen, maar de Italianen bleken toch te sterk. Een prachtige bronzen medaille is een resultaat waar de heren erg trots op mogen zijn. Voor nu is het even tijd om uit te rusten, wat er daarna op het programma staat is nog niet duidelijk. Ward en Bart kijken terug op een toernooi waar ze echt van hebben kunnen genieten: “Wij blijven erin geloven dat het nodig is om plezier te hebben en te lachen met elkaar om te kunnen winnen”.

Olympische kwalificatie voor de M4- met Boudewijn!

In de voorwedstrijd op zondag 25 augustus wisten de mannen in de vier-zonder het puntje van de boot net niet als eerste over de finish te krijgen. De wereldkampioen van de afgelopen twee jaar Australië werd daar eerste en verdiende de enige directe plaatsing in de halve finale. Voor Boudewijn en zijn ploeggenoten zat er maar een ding op: eindigen bij de eerste twee in de herkansing. Dat lukte en hoewel Boudewijn sprak van matig roeien, gaf hij aan dat de heren op karakter als eerste over de finish kwamen. De halve finale viel niet mee en het roeien kwam niet samen, met een vijfde plek als gevolg. De heren werden hierdoor veroordeeld tot de B-finale, waarmee een kwalificatie naar Tokio niet makkelijk zou worden. Alleen de eerste twee boten in de B-finale verdienen een kwalificatie en met de startlijst die er lag zou dit geen

gemakkelijke opgave worden. Zoals het een goede ploeg betaamt, zijn de roeiers gegroeid in het toernooi en wisten ze als eerste uit de start te komen. Dit gaf echter geen garanties want de Zwitserse vier wist vervolgens ruim 1000 meter de leiding te nemen. Door een ongekende eindsprint en toch weer dat karakter lukt het de Nederlandse vier-zonder om als eerste over de finish te komen. De Olympische kwalificatie vanuit het IOC is binnen. Tijd om even vakantie te houden en bij te komen, voordat de plannen voor komend jaar definitief worden. Al met al kijkt Boudewijn terug op een goed toernooi: “Tijd voor vakantie”.

Goud op World Cup III, Rotterdam

Afgelopen weekend vond de finale van het World Cup seizoen plaats in Rotterdam. Via Instagram heeft u live kunnen volgen hoe het de roeiers van Asopos de Vliet af ging dit weekend. In deze editie van Asopos Row Tokio blikken we met diezelfde roeiers terug op een weekend met pieken en dalen.

Goud voor Bart en Ward in de LM4x

In de aanloop naar de World Cup werd het enthousiasme van Ward afgeremd een lichte blessure aan de rug. Hierdoor werd het nog spannend of hij in deze formatie aan de start zou liggen. Gelukkig was hij op tijd hersteld en wist hij zijn plek in de boot veilig te stellen. Voor Bart en Ward begon het weekend onrustig. Door onweer op vrijdag ging de zogeheten race for lanes niet door, waardoor de heren geen invloed hadden op de baan waarin zij op zaterdag de finale zouden starten. Dit bleek echter geen probleem, want de mannen wisten in de combinatie met Damion Eigenberg en David Kampman goud te behalen en de concurrentie achter zich te laten. Hoewel de vier verwacht hadden uit de start wat sneller weg te komen dan de andere boten, bleek al op de 1500 meter dat een harde eindsprint niet meer nodig was om de gouden plak mee naar huis te nemen. Met flinke klappen werden de golven van de Willem Alexander Roeibaan getrotseerd en met een vernieuwde dosis zelfvertrouwen werken de heren in deze combinatie verder richting de Wereldkampioenschappen eind augustus in Oostenrijk.

Ward en Bart geïnterviewd door NLroei: “ongelofelijk trots en blij”

Boudewijn in de M4-

Voor Boudewijn verliep de World Cup niet zoals gewenst. Na de teleurstellende keuze waarbij Boudewijn teruggezet werd in de vier zonder van een aantal weken terug, werd met veel strijdlust gewerkt naar een goed resultaat. Toch bleek de combinatie nog niet in staat om de concurrentie bij te blijven. In de heats op vrijdag werd een laatste plek gevaren, waardoor een herkansing noodzakelijk was. Ook hier ging het niet zoals gewenst en op zondag moest er voldoening genomen worden met een B-finale. In deze B-finale kwamen de heren niet verder dan een vierde plek. Hoewel de boot Zwitserland en Roemenië achter zich kon laten was dit niet het resultaat waarop gehoopt werd. Voor Boudewijn ligt de focus de komende tijd op hard trainen en laten zien wat hij waard is. Hoewel Boudewijn teleurgesteld is in de keuze van zijn coach heeft hij het vertrouwen en de motivatie om zich terug te vechten in de acht. De doelen zijn niet veranderd: goud in Tokio is waar hij voor gaat.

Zomer

Terwijl de roeiers weer in de boot stappen en zich voor gaan bereiden op de Wereldkampioenschappen gaat de redactie van Asopos Row Tokio even met vakantie. Halverwege augustus zijn we weer bij u terug met een terugblik op de zomerweken en natuurlijk een uitgebreide voorbeschouwing voor de WK. Tot dan!

Boudewijn bij selectie Holland Acht!

Als het goed gaat, dan geeft dat vertrouwen. Met dat gevoel kijkt Boudewijn Röell als onderdeel van de selectie van de Holland Acht vooruit naar de komende periode. Hoe zo’n selectie gaat? Wij spraken Boudewijn en hij was daarover kort maar duidelijk: “Op z’n Marks”.

Het was voor Boudewijn uiteindelijk geen hele grote verrassing, maar blij is hij wel. Vandaag werd op trainingskamp in Gavirate (Italië) de selectie van de Holland acht bekend gemaakt. Deze bestaat naast Boudewijn uit Björn van de Ende (Skøll), Bram Schwarz (Nereus), Jasper Tissen (Skadi), Robert Lücken (Nereus), Mechiel Versluis (Okeanos), Ruben Knab (Nereus), Vincent van der Want (Nereus) en als reserve Jacob van de Kerkhof (Triton) en Kaj Hendriks (Triton). Het viertje waar Boudewijn vandaag nog mee geracet heeft bleek tot twee keer toe de snelste, wat natuurlijk credits oplevert. “Het is een stukje goed varen op dit moment en de basis van je resultaten in het verleden die je een plekje in de acht opleveren”.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten bleef ook vandaag de sfeer in Italië goed. “Natuurlijk wil iedereen een plekje in de boot, maar uiteindelijk wil iedereen vooral dat de snelste acht op het water ligt”, aldus Boudewijn. De afgelopen dagen stonden in het teken van hard en veel trainen maar ook veel fun. Een cameraploeg van partner Red Bull was aanwezig en alle trucjes werden uit de kast gehaald om binnenkort terug te zien in een kleine documentaire over de Holland acht. Naast het acteerwerk en het trainen is er nog genoeg tijd om te socializen. Ook in het pokeren blijkt de ene roeier beter dan de andere.

In de goede sfeer is er zelfs een nieuwe online challenge ontstaan, de #threestrokeschallenge, waarbij in drie halen een zo hard mogelijke haal neergezet dient te worden. Zelfs Arie Boomsma bleek gevoelig voor deze online uitdaging.

Of de selectie nu helemaal vast staat? Dat niet. Richting de EK is het wel de bedoeling om met deze groep te blijven roeien. Alleen Kaj Hendriks krijgt nog een moment om zich te bewijzen, hij heeft een kleine trainingsachterstand en op basis van zijn verleden verdient hij nog een kans. Als de EK met deze groep goed gaan is er geen reden om de selectie aan te passen, maar daar moet wel top drie voor gevaren worden. Als dat niet lukt zal er toch geselecteerd blijven worden.

Komende zondag vertrekt de ploeg weer terug naar Nederland om daar vier weken te trainen. Vervolgens komt de ploeg weer terug in Italië om nog twee weken op trainingskamp te trainen richting het seizoen. Met deze acht heeft Boudewijn vertrouwen in dat seizoen. Met een gouden droom is hij dit Olympische traject ingestapt en op dit moment lijkt de acht op de goede weg. “Fysiek zijn we bezig met een geweldig schema. Ik kan met niet voorstellen dat het niet kan lukken, we zijn echt op een goede manier bezig. Het geeft vertrouwen als het goed gaat”.

Leidse Olympische ploeg gepresenteerd

Boudewijn bij Leidse Olympiërs

Deze maand werd door Stichting Topsport Leiden een Olympische Avond georganiseerd. Topsport Leiden ondersteunt topsporters en topsportclubs uit Leiden om hun topsport-ambities waar te maken door ze facilitair, organisatorisch, promotioneel, met kennis en daar waar mogelijk financieel bij te staan. Om Leiden te laten zien dat het mogelijk is een hele ploeg te kunnen vormen met Leidse topsporters die zich kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen heeft Topsport Leiden deze 15 kandidaten verenigd in een Leids Olympisch Team. Deze sporters kunnen desgewenst gebruik maken van de sportpsycholoog, diëtiste, personal coach en krachttraining die zij bieden.

Of dit initiatief meer is dan alleen maar leuk voor Leiden? Dat gaat blijken, volgens Boudewijn zijn zij de proefkonijnen en zullen we pas over een jaartje of twintig zien of het ook wat heeft opgeleverd. Van alles wat Topsport Leiden kan bieden, denkt hij vooral gebruik te gaan maken van sportschool Sportja. Daarnaast is het ”natuurlijk altijd leuk als je erkenning krijgt”.

Wil jij meer weten over dit initiatief van Stichting Topsport Leiden en naast Boudewijn ook de rest van het Olympisch Team volgen? Dat kan op de website!

2-kilometer testdag

Boudewijn met testuitslag 2-kilometer test

Op 29 januari hebben alle bondsmannen een test moeten doen op de ergometer. Over een afstand van 2 kilometer hebben zij kunnen laten zien waar ze momenteel staan. Met een tijd van 5:41.17 kan Boudewijn best tevreden zijn. Na vandaag zullen de mannen zich gaan voorbereiden op het trainingskamp van februari, dat nog flink pittig zal worden met onderlinge ‘seat races’.

Wereldkampioenschappen: Met opgegeven hoofd terug uit Plovdiv

Voor het belangrijkste toernooi van het seizoen werden de spullen gepakt en vertrok de Nederlandse Equipe naar Plovdiv. De Holland acht kreeg een pittige voorwedstrijd voor de kiezen en startte tegen Duitsland, Italië en Roemenië. Dat de Duitsers er met de overwinning vandoor zouden gaan was geen verrassing, maar een tweede plek zou voldoende zijn voor plaatsing in de finale. Toch was de start te voorzichtig waardoor het een inhaalrace werd. “Op de laatste 500 meter heb je het dan niet meer en dan word je gepakt door de Italianen” spreekt Boudewijn over de race. “De Italianen hebben kort van tevoren nog wat aan de roeiers in de boot veranderd, dit resultaat was van tevoren niet verwacht.” Met een derde plek in de voorwedstrijd werd de Holland acht naar de herkansing gestuurd, waar een tweede poging voor een plek in de finale gedaan werd. Ook hier ging het echter niet zoals gepland. Met te korte halen en een beetje ‘paniekroeien’ lukt het de Holland acht niet om zicht te plaatsen en moesten ze Groot-Brittannië en de Roemenen voor zich laten.

Het ongeloof was groot, toen de A-finale niet gehaald werd. Des te meer reden om in de B-finale te laten zien wat je waard bent. Met die instelling hebben de heren hun beste race laten zien en werd de B-finale overtuigend gewonnen. “Er zat een paar uur tussen de races, dus je weet niet of de wind nog veel invloed heeft gehad, maar je vaart daar wel gewoon dezelfde tijd als waarmee de Duitsers de A-finale winnen”. Het bewijs dat de ploeg hard kan varen was dus geleverd. Ondanks teleurstellend resultaat gaat de ploeg met opgeheven hoofd naar huis. “Het is even balen en het is jammer dan veel ploegen in de equipe net niet de goede kant op vallen, maar er zit ontzettend veel potentie in de ploeg en de sfeer blijft goed”.

De komende maand hebben de heren een welverdiende vakantie en daarna is het een kwestie van heel hard trainen. Boudewijn begint weer aan een blok coschappen en heeft eerst nog even de uitdaging van het zoeken van een woning in de regio Den Haag of Amsterdam (tips zijn welkom). De laatste paar weken in de boot zullen kritisch geevalueerd moeten worden maar er is voldoende vertrouwen en motivatie in de ploeg om door te werken naar het volgende internationale seizoen en natuurlijk het olympisch kwalificatietoernooi. Boudewijn sluit af: “De sfeer in de ploeg bleef tijdens de WK goed, liever nu door het ijs zakken dan volgend seizoen”.

Hoge percentages op hoogtestage

“Precies genoeg tijd om een wasje te draaien,” spreekt Boudewijn over de tijd tussen de EK en het vertrek naar Obertraun, waar een hoogtestage op de planning stond. De dagen in Obertraun stonden echt in het teken van hard trainen. In de ochtend werd er op het meer geroeid en in de stond er vaak een wandeling naar boven op de berg op het programma. Met hersteltestjes elke ochtend werd per roeier apart gekeken naar de duur en intensiteit van de middagtraining. Op die manier werd het maximale uit elke training gehaald. Op de laatste dag werden er nog afstandjes verroeid tegen de dubbelvier en de vier-zonder, hierbij wist de Holland acht percentueel de hoogste snelheid te behalen. Dat, en de goede sfeer in de ploeg, beloofde veel goeds voor de aankomende WK.

Thuis aangekomen merkten de roeiers echter wat vermoeidheid. Zeker voor de jongere jongens uit de groep blijkt het seizoen lang. Bij een 1500 meter in de boot werd het slechtste percentage van de groep gevaren, een ommekeer dus ten opzichte van de afstandjes in Obertraun. Toch wisten de heren de hoofden de goede kant op te krijgen en werd met veel enthousiasme afgereisd naar Plovdiv.