Asopos Row… Tokio? Corona-update

Asopos Row… Tokio? Corona-update

Het is voor u vast geen nieuws meer: met het corona-virus ligt alles plat – zo ook de roeiwereld. Met de Olympische Spelen slechts een paar maanden verwijderd, had de timing haast niet slechter kunnen zijn. We spraken met onze toppers over wat dit betekent voor hun trainingen en de kwalificatie voor de Spelen.

Boudewijn 

Ja, het is een gekke situatie nu, maar het trainen gaat min of meer door. Er wordt vooral veel thuis getraind, daar zijn genoeg manieren voor: Boudewijn heeft een racefiets, een Row Perfect (red.: een specifieke roeimachine) en een aantal gewichten tot beschikking. Conditie en kracht worden zo goed op peil gehouden. Roeien kan, maar beperkt: alleen in een 2- mag af en toe worden getraind, op specifieke tijden om drukte op het water te vermijden. Technische stappen kunnen dus alsnog gemaakt worden. Hoewel Boudewijn zich, waarschijnlijk door de stress, wat minder lekker voelt dan normaal, verkeert hij gelukkig in gezonde staat.

Met alle afgelaste internationale wedstrijden, lijkt de Olympische Spelen vooralsnog de eerste en enige wedstrijd die dit seizoen gestart kan worden. De ploeg van Boudewijn moet zich eigenlijk nog voor de Olympische Spelen kwalificeren om, naast de FISA-normen, ook aan de normen van de KNRB te voldoen. Echter, nu er geen kwalificatiemogelijkheden meer zijn, is de kans groot dat de ploeg zonder het behalen van zo’n kwalificatie naar de Olympische Spelen mag; het is wel nog afwachten tot deze verwachting officieel bevestigd wordt.

Ondanks de veranderde situatie en de onzekerheid over de vooruitzichten, blijft Boudewijn zoals altijd lekker nuchter. Komende tijd zullen er niet de prikkels en meetmomenten van wereldbekers zijn, maar het is nu minstens zo belangrijk dat er hard wordt doorgetraind om in de zomer toch voorbereid op de Spelen aan te komen. Dus dat gaan de mannen dan ook doen.

Yadi

Begin maart is de Paralympische vier begonnen met “seat races”: het strijden om een vast bootplekje. Helaas moeten ook Yadi en haar ploeg zich volledig aanpassen omtrent het virus. Tijdens deze onzekere tijd kunnen ze niet het water op. Door de beperkingen van de roeiers kunnen ze niet in kleine nummers trainen zoals de andere toproeiers van de KNRB. De roeiers hebben een roeimachine of spinbike tot hun beschikking om wel hun conditie en kracht op peil te houden.

Nu de Wereldbeker en het Paralympisch kwalificatietoernooi zijn afgelast, zit ook deze boot nog in onzekerheid. Yadi verwacht 5 april meer informatie en duidelijkheid te krijgen. “Het afwachten is vreselijk, maar we willen er gewoon klaar voor zijn mocht het allemaal wel doorgaan. We willen zo hoog mogelijk eindigen met de beste 4 roeiers die wij in de ploeg hebben.”

Wel zijn er de afgelopen tijd veel stappen gezet, dus als er nog een kans komt om zich te bewijzen zal de vier met een sterke bemanning komen. Wel blijft er nog ruimte voor technische verbetering, vertelt Yadi. “De tijden die nu gevaren worden, willen en kunnen we nog verbeteren. Dus daar zal de focus voor ons op gaan liggen. Nog meer technische stappen zetten om op die manier, hopelijk, mooie tijden te varen tijdens het kwalificatietoernooi.”

Bart en Ward 

Net als afgelopen jaar zijn Bart en Ward ook dit jaar op trainingskamp geweest naar Varese. De mannen hebben een ontzettend fijne tijd gehad waarbij er volop is getraind op een plek met de optimale omstandigheden. De bootsnelheid lag gelukkig hoog genoeg om de wereldbeker te mogen gaan starten.

Eenmaal terug in Leiden liep de situatie rondom het coronavirus snel uit de hand en was trainen zoals gehoopt niet meer mogelijk. Al snel kwam het nieuws dat alle wereldbekers en het Olympisch kwalificatietoernooi waren afgelast. Dit kwam hard aan omdat dit voor Bart en Ward noodzakelijke momenten waren om zich te bewijzen in de lichte dubbeltwee. Er heerst nu erg veel onzekerheid over hoe het seizoen eruit gaat zien.

Hoewel er niet meer getraind mag worden in de boot is het wel belangrijk om de komende tijd fit te blijven. Het oorspronkelijke trainingsschema tot aan de wereldbeker blijft nagenoeg hetzelfde. Er worden lange stukken op de spinbike gefietst en Bart en Ward hebben beiden een Row Perfect (red.: roeimachine) thuis staan. Hoewel het allesbehalve een ideale situatie is blijven de mannen positief en wordt er hard getraind om zo fit mogelijk te blijven: “Veel mensen zitten met motivatieproblemen, daar kunnen we het op winnen.”

Als dit trainingsschema is afgelopen wordt er tegen die tijd gekeken naar de doelen die er voor de komende periode gesteld kunnen worden, er is nu nog te weinig bekend. Mocht het zover komen dat er niet gekwalificeerd wordt via wedstrijden en het NOC*NSF zelf kiest wie er naar de Spelen mogen, hebben Bart en Ward een wat ongunstige positie door het gebrek aan WK- of wereldbeker-ervaring in de lichte dubbeltwee. Ondanks alles houden Bart en Ward de moed erin: “We zijn nog nooit zo fit geweest en willen zo hard mogelijk gaan waar dat maar kan. Is dat niet op de Olympische Spelen dan kijken we wel naar andere mogelijkheden.”

We wensen onze toproeiers, maar ook alle toproeiers van andere verenigingen, veel sterkte toe in deze onzekere periode.