Brons en een Olympische Kwalificatie op het WK!

Brons en een Olympische Kwalificatie op het WK!

Afgelopen week heeft de Nederlandse equipe het Oostenrijkse water met succes betreden. Nooit eerder was een WK roeien zo groot en nooit eerder was Nederland zo succesvol. Met een bronzen medaille van Ward en Bart in de dubbelvier en een Olympische kwalificatie van Boudewijn deden ook de Asopos roeiers een duit in het spreekwoordelijke zakje. We nemen jullie mee in een week met ups en downs.

Brons voor de LM4x met Bart en Ward!

Het toernooi begon voor Bart en Ward met een pittige voorwedstrijd. De Chinezen, die op de World Cup in Rotterdam nog werden verslagen bleken de afgelopen weken flinke stappen te hebben gezet. In de voorwedstrijd gingen zij er dan ook meteen vandoor en wisten dit tegen de verwachting in tot het einde vol te houden. Voor de lichte mannen van de dubbelvier betekende dit dat er een herkansing nodig was om in de A-finale een plekje te bemachtigen. Lang leek het erop dat de heren het in de herkansing met een tweede plek genoegen moesten nemen, maar niets bleek minder waar. De mannen lieten maar weer eens zien een geweldige eindsprint in de benen te hebben en kwamen als eerste over de finish. Met overtuiging werd hiermee de finale behaald. Kijkende naar de tijden en prestaties in de voorwedstrijden zou dit een erg spannende finale worden. Hoewel de Chinezen er wederom snel vandoor gingen en niemand in staat was deze ploeg bij te houden, was de strijd om de andere podiumplaatsen pittig. Even leek het erop dat Nederland een zilveren medaille in de wacht zou gaan slepen, maar de Italianen bleken toch te sterk. Een prachtige bronzen medaille is een resultaat waar de heren erg trots op mogen zijn. Voor nu is het even tijd om uit te rusten, wat er daarna op het programma staat is nog niet duidelijk. Ward en Bart kijken terug op een toernooi waar ze echt van hebben kunnen genieten: “Wij blijven erin geloven dat het nodig is om plezier te hebben en te lachen met elkaar om te kunnen winnen”.

Olympische kwalificatie voor de M4- met Boudewijn!

In de voorwedstrijd op zondag 25 augustus wisten de mannen in de vier-zonder het puntje van de boot net niet als eerste over de finish te krijgen. De wereldkampioen van de afgelopen twee jaar Australië werd daar eerste en verdiende de enige directe plaatsing in de halve finale. Voor Boudewijn en zijn ploeggenoten zat er maar een ding op: eindigen bij de eerste twee in de herkansing. Dat lukte en hoewel Boudewijn sprak van matig roeien, gaf hij aan dat de heren op karakter als eerste over de finish kwamen. De halve finale viel niet mee en het roeien kwam niet samen, met een vijfde plek als gevolg. De heren werden hierdoor veroordeeld tot de B-finale, waarmee een kwalificatie naar Tokio niet makkelijk zou worden. Alleen de eerste twee boten in de B-finale verdienen een kwalificatie en met de startlijst die er lag zou dit geen

gemakkelijke opgave worden. Zoals het een goede ploeg betaamt, zijn de roeiers gegroeid in het toernooi en wisten ze als eerste uit de start te komen. Dit gaf echter geen garanties want de Zwitserse vier wist vervolgens ruim 1000 meter de leiding te nemen. Door een ongekende eindsprint en toch weer dat karakter lukt het de Nederlandse vier-zonder om als eerste over de finish te komen. De Olympische kwalificatie vanuit het IOC is binnen. Tijd om even vakantie te houden en bij te komen, voordat de plannen voor komend jaar definitief worden. Al met al kijkt Boudewijn terug op een goed toernooi: “Tijd voor vakantie”.