Wereldkampioenschappen: Met opgegeven hoofd terug uit Plovdiv

Wereldkampioenschappen: Met opgegeven hoofd terug uit Plovdiv

Voor het belangrijkste toernooi van het seizoen werden de spullen gepakt en vertrok de Nederlandse Equipe naar Plovdiv. De Holland acht kreeg een pittige voorwedstrijd voor de kiezen en startte tegen Duitsland, Italië en Roemenië. Dat de Duitsers er met de overwinning vandoor zouden gaan was geen verrassing, maar een tweede plek zou voldoende zijn voor plaatsing in de finale. Toch was de start te voorzichtig waardoor het een inhaalrace werd. “Op de laatste 500 meter heb je het dan niet meer en dan word je gepakt door de Italianen” spreekt Boudewijn over de race. “De Italianen hebben kort van tevoren nog wat aan de roeiers in de boot veranderd, dit resultaat was van tevoren niet verwacht.” Met een derde plek in de voorwedstrijd werd de Holland acht naar de herkansing gestuurd, waar een tweede poging voor een plek in de finale gedaan werd. Ook hier ging het echter niet zoals gepland. Met te korte halen en een beetje ‘paniekroeien’ lukt het de Holland acht niet om zicht te plaatsen en moesten ze Groot-Brittannië en de Roemenen voor zich laten.

Het ongeloof was groot, toen de A-finale niet gehaald werd. Des te meer reden om in de B-finale te laten zien wat je waard bent. Met die instelling hebben de heren hun beste race laten zien en werd de B-finale overtuigend gewonnen. “Er zat een paar uur tussen de races, dus je weet niet of de wind nog veel invloed heeft gehad, maar je vaart daar wel gewoon dezelfde tijd als waarmee de Duitsers de A-finale winnen”. Het bewijs dat de ploeg hard kan varen was dus geleverd. Ondanks teleurstellend resultaat gaat de ploeg met opgeheven hoofd naar huis. “Het is even balen en het is jammer dan veel ploegen in de equipe net niet de goede kant op vallen, maar er zit ontzettend veel potentie in de ploeg en de sfeer blijft goed”.

De komende maand hebben de heren een welverdiende vakantie en daarna is het een kwestie van heel hard trainen. Boudewijn begint weer aan een blok coschappen en heeft eerst nog even de uitdaging van het zoeken van een woning in de regio Den Haag of Amsterdam (tips zijn welkom). De laatste paar weken in de boot zullen kritisch geevalueerd moeten worden maar er is voldoende vertrouwen en motivatie in de ploeg om door te werken naar het volgende internationale seizoen en natuurlijk het olympisch kwalificatietoernooi. Boudewijn sluit af: “De sfeer in de ploeg bleef tijdens de WK goed, liever nu door het ijs zakken dan volgend seizoen”.